søndag den 7. november 2010

At bage

Jeg holder meget af at bage.
Jeg bager både brød, knækbrød og kager.
Jeg synes, der er en magi ved at bage brød.
Fordi jeg sjældent bruger opskrift, ved jeg aldrig helt, hvordan det bliver.
Koldt vand, en anelse gær, det gode Maldon salt, er basen i mine hverdags brød og boller.Og så kommer legen; kerne, frø og nødder. Hvede, rug, emmer, spelt, diverse gryn og flager. Fint og groft.En plastpose til at dække hele herligheden og ind i det kolde køleskab til næste dag.
En brandvarm ovn og en godt brugt bagesten, sætter kuløren og prikken over i´et.
Det er en stor glæde at bage det daglige brød.
Og en anelse magisk.

22 kommentarer:

  1. Uh.. Miri. Jeg har ikke den evne..mere. Det er noget man skal have en rutine med, ellers forsvinder fornemmelsen for mel. Og det lyder fantastisk godt og lækkert. God søndag da...

    SvarSlet
  2. Jeg bager ikke hver dag, men jeg holder også meget af det. Men oplevelse er også at efter jeg kvittede opskriften på brød, bliver det meget bedre... og ofte uden mulighed for genskabelse :)

    SvarSlet
  3. Kære Sidse; jeg tror ikke på dig. Er sikker på du har evnen, den skal bare lige findes frem. Du bager f.eks de dejligste knækbrød :-)

    Kære Pernille; hæ hæ- det med at de ikke altid kan genskabes- kender jeg alt til :-) Og har valgt at se det som en del af magien:-)

    SvarSlet
  4. Jeg kan også rigtig godt lide at bage og jeg kan se at jeg bruger samme opskrift som dig, nogle gange bliver det magisk og andre gange knap så godt :)
    Knus og dejlig søndag

    SvarSlet
  5. Fornemmelsen for mel! Det er flot beskrevet af Sidse! ;)
    Og den har du, Miri! Dejligt og jeg kan næse dufte det hjemmebag, du kreerer. Uhm. Perfekt på en søndag i november.

    Ha' en flot dag!

    SvarSlet
  6. Ja, det er dejligt at vente, mens det hæver og bager - og duften....god søndag, kære Miri

    SvarSlet
  7. Mel er ikke bare mel, så nogle gange skal der mere til end andre gange, det skal man først lære, før ens boller bliver virkelig gode,vi skal også have koldthævede morgenbrød i dag . God søndag til dig og dine :-)

    SvarSlet
  8. Du har så evig ret, Mira - bagværk bagt af én med fornemmelse for magi smages tydeligt. Og tilsættes det godt mel og gode hænder er det doobelt op.

    SvarSlet
  9. dOObelt op - kender du ikke det ?? :D

    SvarSlet
  10. Mmmm at bage er magisk. Og duften af nybagt brød viderunderligt. At sætte tænderne i det nye brød er himmelsk...

    SvarSlet
  11. Jeg kender ganske få, som kan bage uden opskrift og bliver lige benovet hver gang. Men hvor er det dog træls, når man gerne vil have vristet en opskrift ud af dem. For det findes jo ikke.

    SvarSlet
  12. Kære Pernille på 1.; Det er magiske er måske, at vi ikke ved, hvordan de bliver :-) Men øvelse gør mester !

    Kære Megan, ja- det lyder godt, fornemmelse for mel:-) Måske har jeg den..Jeg har i hvert tilfælde , kærligheden:-)

    Kære Lone; Ja, det at bage vækker alle vores sanser og evner .)

    Kære Lene, koldhævet brød til Søndagsbordet- ren og skær l ykke
    :-)

    Kære Gitte; jo. dét kender jeg godt til :-)
    Hi hi:-)

    Kære unikarina; nemlig! Magisk, vidunderligt og himmelsk :-)

    Kære Mutter, nej, lige dér er det ikke så praktisk... :-)

    SvarSlet
  13. Hehe, det er præcis samme 'opskrift' jeg bruger, når jeg bager. Det kommer altid til at tage smag af ens humør og den frie afstressning, der ligger i bare at lade fantasien råde. Til gengæld er det komplet umuligt ( i hvert fald for mig) at videregive en opskrift! A n e r da ikke, hvordan jeg har gjort;)

    Jeg ville gerne smage dit brød, man læser kærligheden til brødmagien meget tydeligt i din tekst.

    Ha en dejlig søndag!

    KH
    Lis

    SvarSlet
  14. Kære Lis, ja det ER en ganske god og rummelig opskrift :-)

    SvarSlet
  15. Helt enig. Det er altid spændende hvad der kommer ud af ovnene, når man tager hvad man har. Enkelte gange har det dog været lidt uheldigt :o)
    God søndag.

    SvarSlet
  16. Kære Sonnie; Helt bestemt- alt er ikke altid lige godt:-) Men man får efterhånden en fornemmelse, når man står med dejen.

    SvarSlet
  17. Det at eksperimenter og se hvad man får ud af det er hele legen ved at bage.

    Når jeg sætter en skål dej i køleskabet eller til hævning på bordet, så bruger jeg en badehætte (en af dem i lidt kraftig kvalitet)som låg. Den har elastikken der slutter om skåle, holder dejen fugtig og er meget fleksibel :)

    SvarSlet
  18. Kære SepemberLiv, Tak for et godt tip ! En badehætte :-)

    SvarSlet
  19. Se det er evne jeg gerne ville have. Lidt af en opskriftsslave. Må lige chekke hvad Maldon slat er. KNUS♥

    SvarSlet
  20. Jag tycker också om att baka och tycker om att testa mina egna idéer utan recept, men det blev svårare sedan jag blev glutenallergisk för 10 år sedan, då kan jag inte längre improvisera lika enkelt.

    SvarSlet
  21. Kære Tina; maldon Salt er flagesalt fra England :-) Og øvelse gør mester :-)

    Kære maria, at have en gluten allergi må være noget af en udfordring.

    SvarSlet
  22. Det er nemlig ren magi og utroligt tilfredsstillende at bage sit eget brød. Hvor er det dejligt at læse, at du eksperimenter så meget!

    SvarSlet